Kredītkaršu drošība

Patērētāju piedāvājumu sortimenta paplašināšana kreditēšanas jomā, kā arī mūsu tautiešu finansiālās rakstpratības pakāpeniski palielināšanās noved pie kredītkaršu izplatītas izmantošanas.

Vai kredītkarte ir drošāka nekā skaidras naudas glabāšana, bet vai ir droši izmantot plastikāta karti mūsdienu noziedzības līmenī un jaunu krāpšanas veidu parādīšanos, tostarp tiešsaistē? Kā nodrošināt kredītkaršu drošību un kādus piesardzības pasākumus pret krāpnieku rīcību veic vietējās kredītiestādes?
Visbiežāk sastopamais krāpšanas veids ir īsziņu sūtīšana klientam ar tekstu, ka kredītkarte ir bloķēta. Visbiežāk uzbrucēji tiek lūgti ziņot par slepeno kodu kartes aizmugurē, tā numuru, tā derīguma termiņu, plastmasas kartes klasi. Visi šie dati ir konfidenciāli, un tos nekādā gadījumā nevar izpaust. Un kredītkartes atbloķēšana-atgādina banku darbinieki-tiek veikta tikai pēc klienta rakstiska pieteikuma bankas filiālē. Tādējādi lielā mērā kredītkaršu drošība jāveic pašam Bankas pakalpojuma lietotājam. Lai to izdarītu, ir nepieciešams, lai būtu minimālais līmenis finanšu lasītprasmes, kas parasti ir noteikts līgumā ar banku, lai atbrīvotu karti.

Pēc ekspertu domām, visgrūtāk ir nodrošināt kredītkaršu drošību tiešsaistē. Mazākā lieta, ko kartes īpašnieks var darīt, ir rūpīgi pārbaudīt vietnes adresi, caur kuru viņš veic maksājumus, kā arī rūpīgi izlasīt lietotāju atsauksmes par pakalpojumiem, kuros tiek veikti pirkumi ar kredītkarti. Pikšķerēšana (vai nesankcionēta personas finanšu datu izmantošana) ir "globāla" problēma, un banku drošības dienesti strādā pie tā risinājuma, lai to panāktu. Vietnes, kas apzīmētas ar uzrakstiem "verified by Visa" vai "MasterCard Secure Code", ir paaugstinātas aizsardzības pakāpes pret interneta krāpniekiem.

Kredītkartes drošība: elementārie pasākumi
  1. Saņemot plastmasu, pirmkārt, jums ir nepieciešams ievietot parakstu īpašā laukā, kas paredzēts šim nolūkam.
  2. Pin ir vislabāk atcerēties, jo šķipsnu-saglabāt ierakstīts, bet nekad veikt to ar jums, un neglabāt kopā ar kredītkarti maku. Tas ir ciparu kopums, ko var zināt tikai klients. Viņam ir tiesības nevienam neizpaust šo informāciju, tostarp bankas darbiniekus.
  3. Pārbaudes, kas palikušas pēc jebkādu maksājumu darījumu veikšanas (ieskaitot neveiksmīgas), vislabāk ir uzglabāt vismaz pirmajā kartes izmantošanas gadā. Tas palīdzēs iespējamiem strīdīgiem jautājumiem.
  4. Paaugstināt kredītkaršu drošību palīdzēs Pieslēgties SMS informēšanas pakalpojumam jebkurā ar kartes palīdzību veiktajā operācijā, kā arī noteikt limitu skaidras naudas izņemšanai vai ierobežojumus maksājuma darījuma summai.
  5. Iepērkoties tirdzniecības centros, kredītkartes īpašniekam personīgi jāievada PIN kods maksājumu terminālā, nepasakot kodu numurus Pārdevējam un nedodot karti veikala darbiniekiem.
  6. Lai piekļūtu telpai ar kredītkarti, dažreiz ir uzstādīti karšu lasītāji. Šādai ierīcei nav nepieciešams ievadīt PIN kodu.

Par jauniem krāpšanas veidiem, kas saistīti ar kredītkartēm, kas parādās mūsu valstī, informē savus klientus banka. Organizācijas mājas lapā var atrast arvien papildinošu SMS īsziņu tekstu sarakstu, ko var saņemt plastikāta karšu īpašnieki, kā arī bankas rekomendācijas par to klientu turpmāko rīcību.

Lai nodrošinātu kredītkaršu drošību, speciālisti iesaka atcerēties galveno lietu: nekādā gadījumā nepaziņot nepiederošām personām konfidenciālu informāciju par karti, it īpaši telefona sarunās. Izņēmums var būt tikai gadījumos, kad zvanu uz banku uzsāk pats Klients. Saņemot aizdomīgu ziņojumu ar ieteikumu nosūtīt jebkādus datus SMS, piezvanīt atpakaļ, pārskaitīt naudu u.tml., bankas klients var piezvanīt uz iestādes oficiālajiem telefoniem un noskaidrot, vai darbinieks ir pieprasījis šādu informāciju. Tāpat klientam nav pienākuma atbildēt uz jautājumiem par cilvēkiem, kurus pārstāv bankas darbinieki, ja zvans ir ienākošs.

Gadījumā, ja klients konstatē kartes zādzību vai bloķē to ar bankomātu, kā arī, ja Klients ir pārliecināts, ka viņa PIN kods ir kļuvis zināms svešiniekiem, eksperti ļoti iesaka pēc iespējas ātrāk vērsties bankā pa speciāliem telefoniem, lai uz laiku apturētu kartes darbību. Kredītkaršu drošība-klienta rokās: parādot piesardzību, kā arī ievērojot uzskaitītos piesardzības pasākumus, bankas Kredītlīnijas izmantošana ir ērta un izdevīga!