Kā darbojas noguldījumu apdrošināšanas sistēma

Kas ir noguldījumu apdrošināšanas sistēma?

Valsts noguldījumu apdrošināšanas sistēma (SSV) ir izveidota speciāli, lai aizsargātu banku noguldītāju tiesības.

Visām bankām, kas piesaista naudu privātpersonām, ir pienākums iekļūt SSV un samaksāt iemaksas fondā obligāto noguldījumu apdrošināšanu (FOSV). No šī fonda tiek izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība, kad banka atsakās no licences.

Ja pēkšņi fonda līdzekļi nebūs pietiekami visiem maksājumiem, tie tiks papildināti ar federālā budžeta līdzekļiem vai bankas aizdevumiem. Tas garantē SSV finansiālo stabilitāti.

SSV darbu veic noguldījumu apdrošināšanas aģentūra (dia). Aģentūra darbojas Valdības un bankas kontrolē, kuras pārstāvji ir tās pārvaldes iestādes.

Dia maksā kompensāciju noguldītājiem, uztur reģistru dalībvalstu bankām, uzrauga veidošanos obligāto noguldījumu apdrošināšanas fondu un pārvalda savus līdzekļus.

Kādā gadījumā jūs varat paļauties uz maksājumiem?

Apdrošināšanas gadījumi ir licences atsaukšana no bankas, kas ir daļa no SSV, vai moratorija, lai apmierinātu kreditoru prasības.

Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, jebkuras bankas noguldītāji, kas ietilpst SSV, automātiski saņem tiesības izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību.

Dažos gadījumos var paļauties uz paaugstinātu apdrošināšanas atlīdzību. Piemēram, ja nauda gulēja darījuma kontā, lai iegādātos nekustamo īpašumu.

Vai visi noguldījumi ir apdrošināti?


Noguldījumu apdrošināšanas sistēma aizsargā naudu privātpersonām, tai skaitā individuālajiem uzņēmējiem (IP), - un krieviem, un ārzemniekiem.

Arī mazo uzņēmumu pārstāvji var paļauties uz kompensāciju. Bet tikai tad, ja tie ir reģistrēti vienotā reģistrā mazo un vidējo uzņēmumu.

Apdrošināti visi nominālie noguldījumi un konti:
  •  termiņnoguldījumi un noguldījumi pēc pieprasījuma, ieskaitot valūtas;
  •  norēķinu konti bankas karšu norēķiniem;
  •  nominālie uzkrājumu sertifikāti;
  •  līdzekļi aizbildņu un aizbildņu nominālajos kontos, kas atvērti par labu aizbildņiem;
  •  IP norēķinu un noguldījumu konti.
Arī apdrošinātā nauda darījuma kontos, ja tie ir atvērti norēķiniem par nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījumiem vai kapitāla būvniecības līgumiem.

Kad vēl var paļauties uz paaugstinātu apdrošināšanas maksājumu?

Jums ir tiesības saņemt kompensāciju par noteiktu summu, ja nauda kontā izrādījās pēc:

  •  pārdod dzīvokli, māju, vasarnīcu vai zemes gabalu, uz kura bija kādas ēkas;
  •  noformējuši mantojumu;
  •  saņēma naudu ar tiesas lēmumu;
  •  jums ir samaksāta atlīdzība par dzīvības, veselības vai īpašuma bojājumiem;
  •  jūs esat pārskaitījis izejas pabalstu, kompensāciju vai citus darba līguma maksājumus;
  •  Jums tulko mātes kapitālu, sociālos maksājumus vai pabalstus;
  •  jums tika dota dotācija subsīdijas veidā.
Bet palielināts maksājums balstās tikai ar nosacījumu, ka nauda tika ieskaitīta kontā ne agrāk kā trīs mēnešus pirms bankas atsaukt licenci vai tika ieviests moratoriju maksājumiem par noguldījumiem.

Apdrošināšana neaizsargā:
  •  uzkrājumu sertifikāti uzrādītājam;
  •  līdzekļi, kas nodoti bankām uz uzticības pārvaldību;
  •  elektroniskā nauda un nauda, kas ievietota bez konta atvēršanas;
  •  noguldījumi ārvalstu filiālēs Krievijas bankām;
  •  subordinētie noguldījumi;
  •  līdzekļi nominālajos kontos (izņemot tos kontus, kurus aizbildņi un pilnvarotie ir atvēruši par labu padotajiem), nodrošinājuma kontiem un darījuma kontiem, ja tie nav izveidoti darījumiem ar nekustamo īpašumu;
  •  līdzekļi advokātu un notāru kontos, ja konti ir atvērti profesionālai darbībai;
  •  līdzekļi par bezpersoniskiem metāla kontiem;
  •  juridisko personu nauda, izņemot mazos uzņēmumus.

Kur var saņemt naudu?

Katram apdrošināšanas gadījumam dia izvēlas vairākas aģentu bankas - tieši caur tām var saņemt apdrošināšanas atlīdzību. Kā likums, aģenti iecelt bankas, kas ir filiāles tajā pašā apdzīvotās vietās, kā bankai, kurai nav licences.

Aģentūru banku filiāles adreses var atrast dienu pirms maksājumu uzsākšanas dia vietnē, aģentūru un aģentu banku vai plašsaziņas līdzekļu tālruņos.

Privātpersonas var saņemt skaidras naudas maksājumus vai lūgt tulko līdzekļus kontā jebkurā citā derīgā bankā. Individuālajiem uzņēmējiem un mazajiem uzņēmumiem nauda vienmēr tulko uz norēķinu kontu.

Cik ātri var saņemt maksājumu?


Aģentu bankas sāk maksāt divas nedēļas pēc apdrošināšanas gadījuma iestāšanās.

Jums jāierodas aģenta bankā ar pasi vai citu personas apliecību un jāuzraksta pieteikums par kompensācijas samaksu (to var lejupielādēt cilnē "dokumentu veidlapas"). Jums tiks piešķirts izraksts no reģistra par jūsu noguldījumiem un kredītiem, kā arī apdrošināšanas atlīdzības apmēru.

Ja jūs piekrītat šai summai, nauda jums tiks izsniegta vai tulko kontā trīs darba dienu laikā.

Un, ja es nepiekrītu reģistra datiem?


Jūs varat noformēt pieteikumu par nesaskaņām un iesniegt papildu dokumentus, kas var pamatot jūsu prasības bankai.

Banka pieņems lēmumu pēc pieteikuma 10 dienu laikā.

Cik man izmaksās, ja man bija gan ieguldījums, gan kredīts?


Ja noguldījuma summa ir lielāka par parāda summu, tad dia izmaksās jums atšķirību starp noguldījuma summu un parādu summu. Bet atlikušo depozītu jūs varat saņemt tikai pēc tam, kad atmaksāt aizdevumu.

Ja ieguldījums ir mazāks par aizdevumu, tad apdrošināšanas summa jums tiks izmaksāta pēc parādu atmaksas. Atmaksāt pat daļu no kredīta, izmantojot noguldījumu bankā ar atsaukto licenci nav iespējams - tas ir aizliegts ar likumu.

Cik es saņemšu, ja es atvēru kontus dažādās vienas bankas nodaļās?

Tie tiek uzskatīti par noguldījumu vienā bankā. Visi jūsu aktīvi (noguldījumi un konti) dia summē. Aprēķinot šo kopējo summu, jūs saņemsiet apdrošināšanas maksājumu, bet ne vairāk par noteiktu summu.

Man bija ieguldījums eiro. Kā aprēķināt maksājuma summu?

Noguldījumi ārvalstu valūtās tiek pārrēķināti valsts valūtā pēc bankas kursa licences atsaukšanas dienā.

Kā būt, ja noguldījuma summa ir lielāka par noteiktu summu?

Jums ir tiesības pieprasīt pilnu kompensāciju. Aizpildiet attiecīgo sadaļu maksājuma pieteikumā.

Attiecībā uz moratoriju jūs varat saņemt atlikušo ieguldījumu pēc tam, kad moratorijs ir atcelts.

Ja banka atsauca licenci un sāka bankrota procedūru, tās aktīvi tiks pārdoti — un šie līdzekļi tiks nosūtīti arī maksājumiem noguldītājiem un bankas kreditoriem. Jūsu intereses likvidācijas laikā pārstāvēs dia. Nav nepieciešams apstiprināt savas prasības attiecībā uz noguldījumu atlikumiem.

Un, ja es personīgi nevaru ierasties aģenta bankas filiālē?

Ja jūs uzzinājāt par apdrošināšanas gadījumu tālu no savas pilsētas, piemēram, ilgstošas komandējuma vai armijas dienesta laikā, varat nosūtīt pieteikumu pa pastu.

Pieteikumam jāpievieno pases vai cita apliecinoša dokumenta kopija. Lai saņemtu samaksu vairāk par noteiktu summu, paraksts uz pieteikuma jānodrošina notārs.

Kompensāciju šajā gadījumā jūs varat saņemt arī ar tālvadības pasta pārskaitījumu vai uz kontu jebkurā esošajā bankā, kas ir daļa no SSV. Individuālajiem uzņēmējiem atlīdzību tulko tikai bezskaidras naudas kārtībā.