Kas ir faktorings

Izvirzīt nosacījumu "rīta nauda-vakara krēsli" var tikai rakstzīmes romāna "Divpadsmit krēsli", bet piegādātājiem dažreiz ir pārdot savas preces un pakalpojumus ar atlikto maksājumu pēc dažiem mēnešiem. Mēs saprotam, kā padarīt šo situāciju nav hit jūsu biznesu.

Jūs esat piegādājis preci vai sniedzis pakalpojumus, bet tos apmaksās pēc mēneša. Šķiet, ka jūsu bizness kļūst par banku: jūs kreditējat savus klientus. Bet atšķirībā no bankas jums nav brīvas naudas, kredītu analītiķi un parādu piedziņas pakalpojumu. Un katra maksājuma kavēšanās draud atstāt biznesu bez apgrozāmiem līdzekļiem. Faktorings palīdzēs aizsargāt pret riskiem un veikt uzņēmējdarbību jaunā līmenī.

Faktorings ir nākotnes ieņēmumu apmaiņa par naudu. Jūs esat pārdevis preci ar atlikšanas vai maksājuma termiņa Nosacījumu un izrakstījāt rēķinu klientam. Šis konts ir jūsu nākotnes ieņēmumu solījums,bet nauda no pircēja jūs vēl neesat saņēmis. Banka, mikrofinansēšanas organizācija (MFI) vai faktoringa kompānija ņem šo rēķinu un maksā to ātrāk, nekā to dara jūsu pircējs. Tātad aprēķinos starp pārdevēju un klientu parādās starpnieks — faktors. Viņš, papildus maksājumam, var vadīt tirdzniecības dokumentu apriti.

Kas ir noderīgs faktorings?

Faktorings ļauj klientam piedāvāt izdevīgu piedāvājumu-tas ir ieguvums jūsu klientam: piedāvājot viņam ērtus apmaksas nosacījumus, jūs varat apsteigt savus konkurentus. Un ar faktoringa palīdzību jūs varat atlaist preces vai sniegt pakalpojumus ar atlikšanu, nebaidoties no skaidras naudas pārtraukumiem: ieņēmumi tiks nosūtīti nosūtīšanas dienā, un šo naudu var nekavējoties ievietot biznesā.

Nav nepieciešams atstāt ķīlu
Atšķirībā no aizdevuma faktorings nav nepieciešams atstāt nodrošinājumu, lai saņemtu naudu. Nodrošinājums ir jūsu debitoru parāds, tas ir, nākotnes ieņēmumi.

Ar faktoringu var palielināt apgrozījumu
Jūs varat palielināt piegādes sezonā vai iekļūt jaunos tirgos. Ja tirgus pieprasījums samazinās, jūs varat izvēlēties, kuras piegādes jums ir nepieciešams faktoringa pakalpojums, lai nemaksātu papildu komisijas.

Faktors var pārbaudīt klientu un kontrolēt naudas atmaksu
Pārdošana ar atlikto maksājumu vienmēr ir risks. Klients, kurš pagājušajā gadā maksāja kārtīgi, šogad pēkšņi sāka aizkavēt maksājumus. Vai arī lielais pircējs vienkārši pārstāj atbildēt uz jūsu zvaniem. Vai arī jauns klients pieprasa atlikšanu, bet jums nav pārliecības, ka viņš maksās par precēm. Šīs situācijas ir zināmas visiem uzņēmējiem.

Ir faktoringa iespējas, kas palīdz samazināt nemaksāšanas risku. Faktors pats var pārbaudīt jūsu klientu maksātspēju, noteikt kredīta piegādes limitu konkrētam pircējam un ieteikt atliktā maksājuma ilgumu. Un pēc tam, kad faktors sniegs finansējumu, viņš atgādinās pircējam par maksājuma termiņiem. Faktorings var atbrīvot jūsu biznesu no kredīta rutīnas, nemaksāšanas riskiem un naudas pārtraukumiem.

Kādi ir faktoringa trūkumi?

1. Faktorings darbojas tikai ar atliktā maksājuma līgumiem
Jūs nevarat piesaistīt faktoru gadījumos, kad jūs noslēdzat līgumus ar tūlītēju maksājumu. Tas var nedarboties kā apdrošināšana pēkšņas maksājumu kavēšanās gadījumā.

2. Faktorings pieļauj tikai bezskaidras naudas norēķinus

Jums NEBŪS jāmaksā skaidrā naudā no rokām uz rokām ar faktoru.

3. Faktorings nepieciešams savākt daudz dokumentu
Faktoram būs vajadzīgi trīs dokumentu komplekti:
  •  saskaņā ar jūsu biznesu (saraksts ir tāds pats kā saņemot aizdevumu);
  •  saskaņā ar saviem klientiem, ar kuriem darbosies faktors (anketa un apgrozāmie līdzekļi 6-12 mēnešu laikā);
  •  par pašām piegādēm (rēķini, preču pavadzīmes, Universālie pārsūtīšanas dokumenti).

4. Faktors nosaka maksājuma termiņus
Ja jūs strādājat ar faktoru, neformāli vienoties ar pircēju par jauniem apmaksas termiņiem vai preces atgriešanu neizdosies-faktors pārtrauks finansējumu.

Kā faktorings darbojas?

1. solis. Jūs ar pircēju noslēdzat līgumu, kas paredz fiksētu maksājuma atlikšanu. Klients tiek aprēķināts ar jums tikai bezskaidras naudas veidā. Kad jūs piegādājat preci vai sniedzat pakalpojumu, jums bilancē parādās debitoru parāds (rēķins par turpmāko maksājumu). Ar šo debitoru un atlikšanas līgumu jūs nonākat faktorā.

2. solis. Faktors ir gatavs piešķirt finansējumu apmaiņā pret jūsu debitoru. Jūs noslēdzat faktoringa līgumu ar viņu un vienojieties par to, kā darbplūsma notiks. No šī brīža debitoru parādi vairs nav jums, bet faktoram-un jūsu rēķiniem klientam ir jāmaksā par faktora rekvizītiem. Neaizmirstiet paziņot šos rekvizītus savam pircējam.

3. solis. Jūsu pieteikuma faktors pārskaita Jums finansējumu - tā saukto pirmo maksājumu. Pirmā maksājuma apmērs svārstās no 70 līdz 99,5%, visbiežāk-80-90% no piegādes summas. Shēma ir vienkārša: nauda pret dokumentiem (kas apstiprina preču pieņemšanu vai pakalpojuma saņemšanu).

4. solis. Jūsu pircēja klients tulko uz faktora rēķina naudu, kas jums bija parādā-visi 100%.

5. solis. Ja faktors pirmajā maksājumā jums ir pārskaitījis tikai daļu no līdzekļiem un Komisijas jums nav samaksājis, tad viņš atskaita no klienta saņemtās naudas pirmā maksājuma summu un savu komisiju un pārskaita Jums otro maksājumu.

Cik maksā faktorings?

Faktora Komisija parasti sastāv no vairākām daļām:

  •  par naudas izmantošanu atlikšanas periodā (procentos gadā);
  •  par pircēja finansiālā stāvokļa novērtējumu un mijiedarbību ar viņu;
  •  par dokumentu apriti.
Faktoringa izmaksas ir vieglāk aprēķināt kā procentuālo daļu no vienas piegādes summas. Tirgus piedāvājumu diapazons ir no 0,5 līdz 4%. Atkarībā no faktoringa veida un faktora nosacījumiem Komisija tiek izmaksāta finansējuma izsniegšanas brīdī vai pēc 100% maksājuma saņemšanas no pircēja. Otrajā gadījumā, ja pircējs nemaksā savlaicīgi, daži faktori nosaka paaugstinātu maksu par katru kavējuma dienu.

Kāds ir faktorings?

Visbiežāk izmanto divu veidu faktoringu: ar regresiju un bez regresijas. Atšķirība ir tā, kas uzņemas risku gadījumā, ja klients nemaksā piegādi, ir faktors vai jūs. Arī iegūt popularitāti jauna veida faktoringa-Atpakaļgaitas. Šajā gadījumā pircējs kļūst par faktoringa līguma dalībnieku un atbild tieši pirms faktora.

Faktorings ar regresiju

Faktorings ar regresiju parasti ir lētāks nekā bez tā,un tas ir vieglāk.

Ja faktorings ar regresiju, debitoru parāds tiek saglabāts jūsu bilancē. Pirmais maksājums faktors pārskaita jums ne visu naudu, bet tikai daļu.

Ja pircējs nemaksā termiņā, faktors veic apgrieztu koncesiju, tas ir, pārvērš Jūsu faktoringu par kredītu-pieprasa, lai Jūs atmaksātu pirmo maksājumu un samaksātu komisijas maksu par naudas izmantošanu un dokumentu apstrādi.

Faktorings bez regresijas

Šis pakalpojums ir līdzīgs apdrošināšanas polisei, par kuru jau esat saņēmis atmaksu.

Faktors izpērk jūsu debitoru parādu par savu bilanci. Pirmais maksājums faktors var maksāt jums visu summu.

Ja piegāde nav samaksāta, faktors paliek viens pret vienu ar savu klientu pircēju, jums nav pienākuma atmaksāt naudu faktoram.

Faktorings bez regresijas samazina piegādātāja finansiālos riskus, bet parasti tas maksā vairāk.

Atpakaļgaitas faktorings

Šajā shēmā pārdevējs, pircējs un faktors noslēdz trīspusēju līgumu. Parasti šāda faktoringa iniciators kļūst par lieliem tirdzniecības tīkliem, kuri vēlas saņemt vai palielināt maksājuma atlikšanu.

Atpakaļgaitas faktoringa pakalpojumu sniedzēji saņem finansējumu tūlīt pēc preču piegādes un parasti pilnībā. Debitoru parādi ir norādīti faktora bilancē. Un pircējam ir jāmaksā nauda viņam.

Atpakaļgaitas faktorings var būt arī ar regresiju. Šajā gadījumā faktors var pieprasīt naudu no piegādātāja, ja tirdzniecības tīkls savlaicīgi neuzskaita maksājumu. Pārdevējs un viņa klients var sadalīt izmaksas, kas saistītas ar atgriezenisko faktoringu pareizajā proporcijā, un noteikt to saskaņā ar līgumu.

Ko atcerēties, ja vēlaties noslēgt faktoringa līgumu?

Faktorings nav "pēdējās cerības finansējums". Faktori nedarbojas ar tiem, kuriem nauda ir "vajadzīga vakar". Labākā situācija faktoram ir tad, kad to pieprasa vienu vai divus mēnešus pirms pārdošanas sākuma.

Faktors pārņem saziņu ar saviem klientiem par jutīgu jautājumu-savlaicīgu samaksu. Ja jūsu klienti ir dramatiski pret šādu saziņu, visticamāk, faktoringa līgums neizdosies noslēgt.

Uzmanīgi izlasiet faktoringa līguma noteikumus un visus pieteikumus. Ja, izņemot naudu, faktors sola sniegt jums pakalpojumus ar sarežģītiem nosaukumiem, jautājiet, ko tieši un kādos apstākļos tas jums piedāvā. Jautājiet faktoram, lai aprēķinātu faktoringa izmaksas, izmantojot piemēru no jūsu prakses.